Saturday, 28 April 2012

~my favourite nasyid~

Salam'alaik semua.......haila..malam-2 ni plok la rsa nak update post...hehe.........sja la nak kongsi-2 my favourite nasyid song........khas buatmu yg bergelar muslimah..........hee...boys nak tumpang dengar pon bley jerw.....^_^...frankly speaking.....saya tau lagu nasyid ni pon msa form 4..........Alhamdulillah sebab Allah hantar saya msok sekolah agama.....tau jugak la lagu nasyid ni kan...^_^...klo x..lgu nasyid xpernah up to date pon...yang lama lama ja yang tau.....kesian kan.....tp sekarang dah tau....first dgr lgu nasyid ni...hati saya tiba-tiba  ja terharu+sebak+....... menangis....sebab fikir how to be a good muslimah...how can i nak istiqamah dalam kebaikan disamping benda benda dunia ni....how can i be strong nak follow the truth way ni...banyak cabaran....but i keep trying to improve myself....i know n realize....bukan mudah nak jadi baik......so salah satu cara nak remind hati n fikiran ni.... boleh jugak melalui nasyid-2 yg berunsur rohani ni...kan...even so lgu ni  dah lma but the lyrics really really......cool+awesome+brilliant+fantastic.....sometimes i feel like wanna cry......huhu.....ENJOY!!!hope Allah dengar rayuan hati kita yang ingin berubah kejalan-Nya...berikan kami hidayahMu yaAllah......amin yarabbal a'lamin... 

 

 

 

 

Wednesday, 25 April 2012

yaALLAH....aku mohon hidayahMu......


Assalamualaikum.....anyeong haseyo...heh...berapa kali anyeong dah noh....haha...xpa lah...byk-byk kali baru best....kehkehkeh....apa kabo??iman sihat??..........."ish apa la ayt dah lapuk tya pasal iman ni"...yela...becoz it is important...bout us toward Lord..thts mean Allah....kan...i m not perfect also...tp kta kna usha to be perfect...mcm mana nak jadi baik ni.......pernah fikir x??mesti pernah...kan-3.....^_^....memang fitrah manusia....asalnyer baik...kan...sejahat mana pon kita mesti ada baiknya.....sya pon x baik sgt ...tp i try to be perfect....but remeber....you ll never reach perfection because there's always room for improvement...kita cuma berusaha ke arah lebih baik........ak ni x lah baik sangt...but i really-2 hope n wish i can guide myself through blog...u know why....bila kita dah publish mcm-2 bout islam....ajak org buat tu buat ni...xkan kita xbwt....nanti di akhrat sana...kita  nak jawab apa??...sedagkan Allah akan melaknat org yg lebih tau daripada org kafir...kita tau that thing ...but why we do that...because of wht...??we know d answer already...its because our nafsu....am i right........kita solat sehari semalam 5 waktu....tapi pernahkah kita hayati...betul-2 hayati makna bacaan...klo betul.... tahniah...syukur Alhamdulillah....sebab korang dapat rasa nikmat yg Allah bagi.....betapa nikmatnya aku cakap klo dapat solat dgn penuh khusyuk......aku pernah sekolah harian.........sekolah harian memang banyak dugaan.....for me ..terlampau byk...klo korang tengok budak sekolah harian yg berjaya pakai tudung labuh......i told u...she's really brilliant......i m not wear tudung labuh bcoz my iman not strong enough that time....but i m really grateful....dari sekolah tu i learned everything pasal dunia luar.....kemudian ...result excellent masa pmr ..Alhamdulillah..transfer skolah agama.....nak ckp pasal sekolah harian......byk dugaan yg perit ..klo imbau mmg pedih..perit..but from tht i learned to be strong...beside i m anak sulong......bila mak datang melawat....xnak nangis...sebab malu...biasa lah..anak sulong ego tinngi...hehe...ye kerw??but for me i think right la....ego mengalahkan apa lagi......hehe....bila mak balik.. cool lagi....tapi bila pegi solat...masa tu ak mula lah mencurah airmata...sedih...sebab masalah dengan kawan kawan...kakak kakak senior...bukan masalah aku cari pasal dengan deaorang ke ape kerw...tp ntahlah..xtau la kenapa jadi mcm msalah jerw....tp ak yakin msa tu sebenarnya Allah nak uji ak sebab Allah masih sayang kat aku......walopon ak byk dugaan tapi ak hapy lepas mengadu kat Allah.....klo korang nak mengadu dkt kaunselor pon xpa....diaorang akan guess kat korang cara cara nak selesaikan masalah korang tu...tp better korang mengadu dekat Allah........masalah masalah sume tu akan selesai...sebab xdak sesuatu yang Allah wujudkan xdak jalan penyelesaian....mntak dkat dia tunjukkan kebenaran..berikan ketenangan....insyaAllah...sumenya akan terjawab.....korang mesti pening kan....sekejap ak cakap sekolah harian..sekejap ckp duduk Ostel...hehe...ceritanya sekolah asrama harian....xramai yg duduk asrama ..Ostel kecik jerw.......thts why bila time hari mnggu ...time balik rumah kan...masa nak tunggu bas kat station bus tu tengok ramai budak-2 sekolah agama...mrsm...teknik.......mcm-2 lagi la tggu bas...ak jelous gler....jelous sebab ak xdapt msuk skolah mcm tu....sekolah budk-2 pandai la org kta....kadang tu smpai rsa nak menangis yaAllah...bila la ak bleh msuk sekolah mcmtu...tp akhrnya ..Allah kabulkan doa ak....dpt jgak msuk kolah agama msa f4........masa ak sekolah harian...ak tau pasal bab-2 pakai sarung kaki ni...orang ckp klo xpakai bedosa...sebab situ aurat...ak tau...memang aku tau...tapi kenapa ak xbwat.....xmaw pakai jgak sarung kaki tu...sebab msa tu ak blom diberi hidayah untuk buat benda tu.......tapi aku bersyukur Allah masih lindung ak dari bwat benda-2 xelok...macam kapel....i m not said im good enough..tapi ak bersyukur sgt sebab xdak lg dalam diari ak word "KAPEL".....klo spa yg x pernah cuba Alhamdulillah...klo spa yg pernah cuba...xpa masih ada masa klo nak repent sins.....bertaubatlah...sebab kapel salah satu jalan jalan untuk kita melakukan zina....sedangkan Allah berfirman....."la takhrabu zina"....jganlah engkau mendekati zina....sapa kita yg berhak nak lawan perintah Allah...apa yg Allah ckp smmngya sudah sngat terlampau sesuai dengan diri kita.......masa form 1...ada ustazah pernah ckp kat kelas...."spa kpel...nanti bila dah kawin..Allah tarik nikmat yg hampa rasa masa dok kapel skrang ni"....rsa takut...huhu...xmaw lah mcmtu...mna best......sekarng time for study....n bila dah right time utk korang kawin...baru lah best fikir pasal-2 ni.......kan-3.....hehe......

 

 

ak dulu tau perkataan kapel..lesbian...gay n sume sume seangkatan dengannye tu masa form 1.,....hahaha....lawak bila fikir balik....bila da tau tu balik...gtaw la kat adik adik aku kat umah.....hahaha...abah ak punya la marah...apa la dok ajar adik-2 perkataan perkatan pelik ni...klo ajar pelajaran xpela jgak....hahaha.....ak bab-2 ni mmg la..frst time dgr ...mcm teruja ja nak explore...padahal kerw kawan-2 ak dah bersepah kapel sana sini time kolah rendah dulu....ahaha...ak sorang je yg xtau........adeiii...hampeh sungguh......n frankly speaking..nafsu really can ruin urself....so try to control ourself ...CONTROL from doing smthng yang out of mind.....please...i beg u n myself......korang cuba bygkan klo korang mesej dgn lelaki yg bukan mahram sekarang without good reason.....can imagine wht supposed to be towards ur son for future nanti......ak xckp ak xprnah msj dgn budak lelaki....but i try to control myself.....memang susah..but we have to try.....insyaAllah ada pahala becoz we change for good....its not a crime....n Alhamdulillah Allah bantu saya.....sekarang ni dah ada improvement....everybody passes numerous paths along the road of life.....there's always a dilemma when it comes to choosing kan.....that was my past

 

...cuba bayangkan bila kita do smething yang Allah xsuka.....apa jadi dkt anak kita nanti....tolong....fikir pasal ni.....fikirlah......then sume org ckp  nak ada hubby yg bleh guide kita...saya pon....sapa xnak org guide kita....kadang kita xsedar..kita tinggal dkat dunia ni for wht actuly.....sedangkan Allah berfirman "tidak aku jadikan jin dan manusia melainkan untuk beriman terhadapku"....ya...tht was actuly.sume org dah sedia maklum......tp yaAllah.....susah nak bwat...btol aku ckp...seriuosly mmg susah......nak embrace islam btol-2 bukan mudah.....kena buwat apa yg Allah suruh n leave apa yg Allah larang.....thts mean yg kita btol-2 embrace islam tu....kan.....memang susah.....tapi ingatlah....apa pon yg kita bwat dkat dunia sumenya kna serah dkt Allah....ak pon x baik sgt..... juz nak igtkan diri sendiri dan jgak org yg sudi bca blog ak ni.........insyaAllah......klo Allah dah pernah ketuk pintu hati korang nak berubah ...berubahlah sebelum Allah tarik hidayah tu.....we change for good...its not kill us.......insyaAllah,....saya akan cuba kongsikan nanti macam macam cerita sebagai renungan dan juga cara kita nak menghadapinya pada lain hari plak...kay guys......see u again.......^_^







There was an error in this gadget
 
Copyright AKU HAMBA ALLAH 2009. Powered by Blogger.Designed by Ezwpthemes .
Converted To Blogger Template by Anshul .